Shield Boss - Kalkan Patronu

Shield Boss - Kalkan Patronu

Demir Ortaçağ Kalkan Patronu Umbo
Shield Boss
Shield Boss, (Kalkan Boss'u - Kalkan Patronu - Umbo - Kalkan Kabini) genellikle tahta kalkanların ortasına bulunan, metalden yapılmış, dışbükey, yuvarlak, kalkanın merkezindeki parçadır.

Yuvarlak Viking kalkanlarında sıklıkla kullanılırdı. Başlangıçta kalkanın ortasını güçlendirmek için yapılmıştı. Ayrıca kalkanın bütünlüğünü koruyan bir parçaydı.12. Yüzyılın sonlarında Üçgenimsi Heater-Shaped kalkanlar daha çok kullanılmaya başlandığında Enarmes (Tutamaç) eklenerek kullanılmaya devam etmiştir. Bu tür kalkanlarda bazen sadece süs için bile kullanılmıştır.

Kalkan patronunun kalkanda kullanılmasının en önemli sebeplerinden biriside ağırlık dengesini düzenlemesidir. Kalkan patronuna sahip yuvarlak kalkanlar fiziksel sebeplerden dolayı daha kolay şekilde yönetilir.

Kalkan patronu, büyük kalkanlar için bir saldırı aracı değildir. Genel olarak patronla rakibe yumruk atmak, kalkanın kenarıyla saldırı yapmaktan daha avantajlı değildir. Ayrıca delme saldırını savuşturmak için de fayda sağlar. Kalkanın üzerinden kayan bir rakibin kılıcı, kalkan patronuna takılıp kalkan sahibine fayda sağlayabilir. Bir kalkandan çıkartılıp başka bir kalkana çıkartılabilir. Bu sayede ekonomik olarak demir tasarrufu sağlanır.

Kalkan Patronları, yekpare demirden olan küçük kalkanlar olan Bucklerler ve Antik bir kalkan türü olan Demir Parma Kalkanlarla karıştırılmamalıdır. Kalkan patronları tek başına bir kalkan olarak kullanılmaz.

Kalkan Patronu
Yuvarlak Tahta Kalkan ve Kalkan Patronu

Kalkan Patronunun Üretimi

Eski çağlarda kalkan patronu bronzdan yapılırdı. Orta Çağ'da ise demir ve çelik saçtan dövülerek üretilirdi. Düz metal parça dövülerek bombeleştirilir, döverek şekillendirilir ve parlatılır. Yuvarlağın etrafındaki düz kısımlara delikler açılarak tahta kalkanlara tutulabilmesi sağlanılırdı. https://colab.research.google.com/drive/1dOzpzvUchVF7OYuWdo575-Mc-ogXD0Ti#scrollTo=6_-v2YPNeXJO

2 yorum:

  1. Shield Boss'un yumruk atmak ya da kalkan tutan eli oklardan korumak için kullanıldığına inanmıyorum. Yumruk atmak için yazıda dediğim gibi kalkanın yan kısmını kullanmak daha mantıklı olur. Oklardan korunmak için de kalkanın sadece el kısmının korunması yeterli değil. Evet oklara karşı bir avantaj sağlar ama shield boss kullanımının sebebi bu olmasa gerek. Bence ağırlık dengesi katması ve ekonomik olması kullanılmasının sebebidir.

    YanıtlaSil
  2. Shield Boss'un yumruk atmak ya da kalkan tutan eli oklardan korumak için kullanıldığına inanmıyorum. Yumruk atmak için yazıda dediğim gibi kalkanın yan kısmını kullanmak daha mantıklı olur. Oklardan korunmak için de kalkanın sadece el kısmının korunması yeterli değil. Evet oklara karşı bir avantaj sağlar ama shield boss kullanımının sebebi bu olmasa gerek. Bence ağırlık dengesi katması ve ekonomik olması kullanılmasının sebebidir.

    YanıtlaSil