Uçurtma kalkanı - Kite Shield

Avrupa Uçurtma Kalkanı - Kite Shield

orta çağ resimleri bayeux işlemesi
Bayeux İşlemesinde bulunan uçurtma kalkanları

Orta çağ Avrupası kalkanları arasında oldukça tanınan bir kalkan türüdür. 10. ve 13. yüzyıllar arasında Avrupa ordularında sıklıkla yer alan uçurtma kalkanının, üst kısmı yuvarlatılmış, alt kısmı ise uzatılarak sivriltilmiş bir şekildedir. Yağmur damlası şeklindedir şeklindedir. Genellikle uçurtma kalkanı olarak ismi anılsa da "badem kalkan" veya "yaprak kalkan" şekilde de anılır. İngiliz dilinde ismi "Kite Shield"dir.


Uçurtma Kalkan, Normadlar tarafından 10. yüzyılda icat edildi ve yaygınlaştırıldı. Yapılış amacı at üstünde süvarilerden gelen saldırıları engelleyebilmek ve kolaylıkla kontrol edebilmekti.

Bu tür kalkanlar Tapisserie de Bayeux olarak bilinen Bayeux işlemesinde görüldüğü için Norman Savaşı ile ilişkilendirilmiştir. Kalkan 10. yüzyıldan sonra İngiltere'de yaygınlaştı. Hem piyadeler hem de süvariler tarafından kullanıldı. Kullanılmaya başlandığında uçurtma kalkanının üzerinde kalkan patronu (shield boss) yoktu. Ancak daha sonradan yapılan düzenlemelerle eklendi bu kalkanı güçlendirdi ve dekoratif bir özellik kattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder