Altın Boğa Kararları 1356

Kutsal Roma İmparatorlğu 1356 Altın Boğa Kararları 

Altın boğa 1356 Holy Roman Empire Medieval Book Golden Bull 1356
1356 Altın Boğa
Altın Boğa Kararları, Kutsal Roma İmparatoru 4.Charles tarafından 1356'da ilan edilen yasadır. İmparatorluktaki seçimler ve siyasi işlerdeki papa otoritesini ve etkisini azaltarak yok etmek ve İmparatorluk seçmenlerinin öneminin bilinmesini sağlamak için hazırlanmıştır. İsmi, diğer "Altın Boğa"lar gibi altın bir mühürle imzalanmasından almaktadır.

Roma İmparatoru olarak taç giydikten sonra 1355 Tarihinde Almanya’ya dönen 4. Charles, İmparatorluk prensleri ile Nürnberg’de yapılan görüşmelerle bir araya geldi. Kararnamedeki 8 bölüm, 25 Aralık 1356'da Metz'teki prensler ile daha fazla müzakere edildikten sonra eklenmiştir.

Kararname İçeriği ve Sonuçları


1356 Altın Boğa kararlarının amacı, İmparatorluk seçimlerini yedi seçmenin ellerine sıkıca yerleştirmek ve çoğunluk tarafından seçilmesini sağlamaktı. Orta çağ'daki mevcut durumda yeni bir İmparator adayı seçimi için oy birliği ve Papalığın onayı gerekiyordu ancak anlaşmazlık olmadan da başarılı bir seçim yapılmalıydı. Seçim konseyi üç tane din adamı ve dört tane prensden oluştuğu belliydi. Ama bu yedi kişinin arasında Saksonya bölgesinin oyunun kim tarafından kullanılacağı olduğu belli değildi. Bu nedenle, Saksonya Bölgesinin oyu, Sakson hanedanının Wittenberg koluna verildi. 4. Charles'ın kendisinin kral olduğu Bohemya'nın özel durumu açıkça kabul edildi. Buna ek olarak, 4. Charles seçmenlerin veraset sistemini primogeniture olarak düzenledi. Bu sistem ile seçmen prenslerin topraklarına sahipliği zorunlu hale getirilmiş ve bu bölgelerin miras yoluyla asla bölünmemesi gerektiğine hükmetmiştir.

İmparatorluk seçmenlerinin çoğunluğu tarafından seçilen adayın daha sonra oy birliğiyle seçildiği ve kraliyet haklarını derhal kullanma hakkına sahip olduğu kabul edildi. Böylece Papa'nın rakip adayları inceleme ve seçimleri onaylama hakkı göz ardı edildi. Ayrıca, Saksonya düklüğünün sahipliği ve Palatine sayısı hakkında bazı düzenlemelerde yapıldı.

Son olarak şeçmen prenslere ve prensliklere ek imtiyazlar verildi. İhanet ve komplo suçları hakkında düzenlemeler yapıldı. Ayrıca küçük şehirlerin özerklik istekleri bastırıldı. Kararlar Orta Çağ Avrupasındaki Alman orta sınıflarının geleceği için ciddi ve uzun süren sonuçlar doğmuştur. Kâğıt üzerinde bu ayrıcalıklar yedi seçmenle sınırlıydı ama gerçekte tüm prensler hızla onları benimsemiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder