2. Philip

Makedonya Kralı 2. Philip

Makedonya Kralı 2. Philip

2. Philip (2. Filip - 2. Philippos) MÖ.382-MÖ.336 yılları arasında yaşamış Makedonya Kralıdır. Birçok kişi tarafından Helen birliğini sağlayacak kişi olarak görülüyordu.

Aynı zamanda bir komutan olan 2. Philip MÖ.359-MÖ.336 yılları arasında Makedonya Kralıydı. Tahta geçip kral olduğunda ülkesini ekonomik, askeri ve siyasi alanlarda etkili bir yere getirdi, düzenli bir ordu kurdu, kuşatma silah ve araçlarını geliştirerek ülkesini askeri anlamda güçlendirdi.

Helenlerin güvenini ve sevgisini kazanan ve Helen birliğini kuracak lider olarak kabul edilen 2. Philip, Tüm Helen şehirlerini MÖ.337 yılında ulusal bir toplantıya çağırdı. Toplantıda görüşülen kararlar ile birlikte Ulusal Helen Birliği kuruldu. Sadece Sparta birliğin dışında kalmıştı. Ulusal Helen birliği hem siyasi ve hem de askeri olarak şehirlerin birliktelik köprüsünü kuruyordu. Birlik Korinthos Birliği olarak adlandırıldı. Kral 2. Philip Korinthos birliğinin Hegemon'u olarak seçildi. Bunda sonra Batı Anadolu'ya yoğunlaştı. Bölgedeki kentleri Ahameniş Hanedanlığı'nın kontrolündeki Pers İmparatorluğunun egemenliğinden kurtarmak ve Pers İmparatorluğunu bölgeden için hazırlıklara başlandı. Pers İmparatoru 3. Darius Ordusunu ve kuşatma silahlarını hazırladı ve Pers İmparatorluğuna karşı bir Doğu Seferi planladı. Ancak MÖ.336 yılında uğradığı bir suikast nedeniyle öldü. Makedonya tahtına oğlu İskender geçti. 2. Philip'in Helen Birliği ve Pers'lere karşı zafer isteğini varisi Büyük İskender gerçekleştirecekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder