Kaisheim Manastırı

Kaisheim Manastırı

Kaisheim İmparatorluk Manastırı

Kaisheim Manastırı, 1135-1802 tarihleri arasında Kutsal Roma İmparatorluğu içindeki 40'dan fazla özgür manastırdan birisiydi. Günümüzde Almanya'nın Bavyera Eyaleti sınırları içinde yer almakta. 1135-1327 ve 1656-1802 yılları arasında neredeyse bağımsız bir devletti ve belirli tarihlerde asker bulundurdu. Manastırı yöneten Başrahipler güç sahibiydi ve özellikle Svabya Kardinalliği üzerinde etkiliydi. Başrahip Svabya Kardinalliğinde yetki sahibiydi.

Manastır Tarihi

1802'deki sekülerleşmeye kadar Kaisheim Manastırı 140 kilometre kare alanda 10.000 vatandaşı ile yaşamaktaydı. Kaisheim Lechsgemünd Kontu 2. Henry tarafından 21 Eylül 1135 tarihinde kuruldu. 1183 yılında Augsburg Roma Katolik Piskoposu desteği ile ilk kilise inşa edildi. Bu kilise 1286'deki bir yangına kadar kullanıldı.

Resmi belgelere göre Kaisheim Manastırın dokunulmazlığını ve din dışı güçlerden bağımsızlığını güvence altına aldınmıştı. Ancak 1327'de Manastırı kuran Lechsgemünd Kontluğunun yok olmasından sonra Kaisheim bölgeyi isteyen Graisbach Kontluğuna ve Wittelsbach'lere geçti. 1346'da Manastır, İmparator IV. Charles’tan, resmi belgelerde yer alan haklarının bir onayını almayı başarmış ve İmparatorluk Manastırı ilan edilmişti. Ama Wittelsbach Hanesi buna rağmen Kaishem'i bağımsızlığını onaylamadı ve kendi toprağı olarak kullandı.

1505 yılında, Kaisheim üzerindeki toprak hakları da dahil olmak üzere Graisbach Kontluğunun hakları yeni kurulan Pfalz-Neuburg Düklüğüne geçti. Refom hareketleri sırasında Neuburg Dükü Otto Henry'nin Protestanlığa geçmesi Kaisheim'in geleceği hakkında endişe yarattı. Ancak endişeler kısa süre içerisinde geçti.

1656 yılına geldiğimizde, 5. George Müller'in isteği üzerine Pfalz-Neuburg Dükü Philip Kaisheim Manastırının bağımsızlığına ve İmparatorluk Manastırı ünvanına saygı gösterileceği söyledi. Bununla birlikte Manastıra İmparatorluk için asker yetiştirme ve bulundurma zorunluluğu getirildi. Manastır 80 kadar erkeği eğitip asker olarak bulundurdu.

1802'de manastır, Bavyera tarafından sekülerleştirildi ve varlıkları Bavyera Devleti tarafından elden geçirildi. Kasiheim mülkleri ilk başta askeri amaçlar için kullanıldı, daha sonra yerlerinden edilmiş Bavyeralı Fransızlar için kalacak yer olarak kullanıldı. 1816'dan sonra ise binalar hapishane olarak kullanıldı.

Kaisheim Manastırı Haritası

Kaisheim Haritası - OpenStreetMap.com

Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder