Osman Gazi

Osman Gazi

Osmanlı Devleti Kurucusu Osman Gazi

Osman, 1258 yılında Söğüt'de Ertuğrul Gazi'nin en küçük oğlu olarak doğdu. 24 yaşında babası Ertuğrul'un yerine geçerek Osmanlı Devleti'nin Türkmen kurucusu olmuştur.

Osman Gazi başa geldiğinde devlet, Kastamonu bölgesindeki Çobanoğullarına ve Kütahya bölgesindeki Germiyanoğullarına bağlıydı. Üstlerinde ise Selçuklu Sultanı bulunmaktaydı. 1280 yılında Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz'in kızı ile evlendi. 1280 yılında ise Şeyh Edebali'nin kızı ile evlenip tanınırlığını ve gücünü arttırdı. Babasından sonra aşiret beyi olarak görevlendirildikten 3 yıl sonra Söğüt ve çevresi Selçuklu Sultanı 2. Giyaseddin Mesud'un emri ile Uçbeyi Osman Bey'in kontrolüne geçmişti. 1288-1291 tarihlerinde Karacahisar'ı feth etti ve kendi adına hutbe okutarak yarı bağımsız bir devlet haline geldi.

Osman Gazi, Bizans sınırındaki kasabaları feth etmeye başladı. Bizans bunun üzerine Osman Bey'in üzerine askeri bir birlik göndermiş ancak Osman Bey karşı saldırıya geçerek bölgedeki Yarhisar ve Bilecik şehirlerini fethetmiştir. 1299 yılında beylik merkezini Bilecik'e taşımış ve Yarhisar Tekfurunun kızı ile oğlu Orhan'ı evlendirmiştir. Merkezin Bilecik'e taşınması ve Osman Bey'in bağımsız hareket etmesi Osmanlı Devletinin kuruluşu olarak kabul edildi. 1300 yılında Sultan 3. Alaaddin Keykubad saltanat alameti olan bir sancak ve ferman göndermesi ile bağımsızlığı resmiyet kazandı. 1301 yılında Bursa içlerinde Yenişehir kasabasını kurdu. Saltanatının merkezini buraya taşıdı. Kardeşi Gündüz'e Eskişehir'i, oğlu Orhan'a Sultanönü'nü, savaşlarda ona yardım eden Tuğrul Alp'e İnegöl'ü ve Şeyh Edebali'ye Bilecik'i verdi.

1308 yulunda İlhanlı Sultanı Ahmet Gazan, Selçuklıları yıktığında Osmanlı Devleti tamamen bağımsız bir devlet haline geldi. 1320 yılından sonra devlet yönetiminden çekilen Osman Gazi, 1324 yılında Osmanlı Beyliğini oğlu Orhan'a devretti. Aynı yıl kendisi öldü. Vasiyetinde Bursa'nın feth edilmesini ve mezarının oraya yapılmasını istedi. 1326 yılında oğlu Orhan, Bursa'yı feth etti ve mezarı Söğüt'ten alıp Bursa'daki Gümüş Kümbet'e taşındı. En bilinen oğulları Orhan ve Alaaddin'dir. Öldüğünde beylik sınırları Bilecik, Eskişehir, Akyazı, Hendek, Kütahya ve İnegöl'ü kapsıyordu.

Osman Gazi dönemi Osmanlı Beyliği Haritası

Bağlantılar



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder