Büyük İskender |
Makedonya Kralı ünvanının yanı sıra; Mısır Firavunu (MÖ.332), Antik İran Kralı (MÖ.330) ve Asya Kralı (MÖ.331) ünvanlarını kazandı.
İskender, MÖ.336’da babasının suikastından sonra, 20 yaşında komutanlıktan Makedonya Krallığına yükseldi. Kral olduktan sonra hakimiyet altındaki Thebes kentindeki isyan ile ilgilenmiş, isyanı kanlı bir şekilde bastırarak hakimiyetini kanıtlamıştır.
İskenderin Doğu Seferi
İskender, Babası 2. Philip'den kalan bir sorumluluk olan Batı Anadolu'daki Helen kentlerini kurtarma isteği dolayı Doğu'daki bir güç olan Pers İmparatorluğu’nu fethetmek üzere sefere çıktı. Ordusu çoğu İskender'e bağlı, güçlü ve eğitimli 40,000'e yakın atlı ve mızraklı askerden oluşuyordu. Ordusu içinde zırhlı piyadeler de bulunmaktaydı. İskender savaş sırasında birliklerini ustaca yerleştirmiş, savaş sırasında cepheye katılıp yaralanmıştır. Bu davranışı ordu içindeki bağlılığı arttırarak yeni gelecek zaferlerin yolunu hazırlamıştır.
İskender, Doğu'daki Pers güçlerine hükmetmek istiyordu ve onlara karşı bir sefere çıktı. Marmaradan Anadolu’ya ilerlerken bölgedeki Pers İmparatorluğu kuvvetlerini bozguna uğrattı. Anadolu’da Pers İmparatorluğu tarafından yönetilen Yunan kentleri İskender’i sevmiş ve desteklemişti. Bu seferlerini hızlandırdı.
O sırada Pers imparatoru 3. Darius'du. Darius barış için 2 mektup yolladı. Ancak İskender, Pers İmparatorluğu teslim olmadıkça barış yapmayacaktı. İskender Pers İmparatorluğuna seferine devam etti. Ahameniş Hanedanlığı'na son verdi. Ardından Mısır'a doğru yola çıktı. Mısırda limanları ve kaleleri aldı. Yeni şehirler inşa ettirdi. İskender Mısır'da eski firavunlar gibi bir Tanrı-Kral gibi tanındı ve Anadolu'da olduğundan daha fazla hürmet gördü. Akdeniz sonra Doğuya, bugünkü Irak ve Suriye bölgesine ilerledi. MÖ.331’de 3. Darius’un bozguna uğramış Pers Askerlerini yendi. İskender küçük ama disiplinli bir orduya büyük Pers Ordusunu yenmiş, Pers krallığının içlerineilerlemişti. Aldığı zaferlerle Pers İmparatorluğunu yıktı ve hakimiyetini ilan etti.
Pers İmparatorluğunun fethinin ardından İskender kendi imparatorluğunu Pers düzeninden ilham alarak yeniden kurdu. Doğu'ya doğru sefere devam etti. Hindistanın İndus nehrine kadar tüm toprakları hakimiyetine aldığında Büyük bir İmparator olduğunu herkes kabul ediyordu. Ancak MÖ.323’de, Babil’de bilinmeyen bir sebepten hayatını kaybetti.
Büyük İskender'in Seferleri |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder